Lehtikirjoitus kokonaisuudessaan alapuolella.
 

Antti Innolla riittää maalausintoa Tuuloslainen taiteilija sai Mikko Kaloisen säätiön kulttuuripalkinnon

Tuulos

Pipsa Öhman

Antti Into Virtanen on maalannut ammatikseen jo yli 30 vuotta. Nyt taiteilijan työ noteerattiin ensimmäistä kertaa Mikko Kaloisen säätiön kulttuuripalkinnolla. Taiteilija itse oli palkinnosta otettu ja yllättynyt.– Kai minä sain sen nyt, kun kaikki muut ovat jo saaneet, humoristinen mies miettii palkinnon syytä.Taidehistorioitsija Kimma Kaloinen luonnehti Virtasen palkitsemisen syyksi muun muassa seuraavaa:– Hän on vaikuttanut merkittävästi Tuuloksen imagoon kuvataiteen alalla pitämällä Tuuloksen Pirtillä kesätaideviikkojaan jo hyvin monta vuotta. Lahti–Tampere-tien varressa olevat ilmoitukset kertovat ohi ajaville paikkakuntamme taidemyönteisyydestä ja inspiroivuudesta.

Antti Into Virtanen maalaa niin sanottua näköistaidetta sellaisella huolellisuudella ja hartaalla otteella, että se puhuttelee varmaan monia sellaisiakin, jotka eivät kaikkea taidetta ymmärrä.Lisäksi Virtasta luonnehditaan maalaustyyliltään kuuluisan tuuloslaisen maalarin Hjalmar Munsterhjelmin  seuraajaksi. Virtasen töistä välittyy rakkaus luontoon ja maalaismaisemaan.Hitaasti hyvä taulu tuleePitkän linjan taitelija innostui maalaamisesta jo pienenä.– Isäni oli puuseppä ja siitä syystä aloitin tekemällä puuveistoksia ihan pienenä. Ensimmäiset öljyvärini sain 12-vuotiaana ja siitä lähtien ole maalannut etupäässä niillä, hän kertoo.Virtanen muutti 17-vuotiaana Tuuloksesta Helsinkiin ja hoiti siellä kuuden vuoden ajan suutarinliikettä. Taulut kiinnostivat kuitenkin enemmän kuin kengät.– Asiakkaille jouduin välillä vastaamaan, että kengät eivät ole vielä valmiina, mutta taulu alkaisi olla, hän nauraa.

Öljyväreissä Virtasta kiehtoo mahdollisuus korjailla ja hioa työtä vaikka loputtomiin. Hän maalaa öljyväreillä kerroksittain, joka on nykypäivänä jo harvinaisempi tekniikka. Toinen vaihtoehto maalata öljyväreillä on alla prima -tekniikka, jolloin maalin ei anneta välissä kuivua, vaan taulu tehdään lähes yhdellä kertaa valmiiksi.– Kai se on sitä nykypäivää, että taulutkin pitäisi saada valmiiksi hetkessä, Virtanen miettii.Perinteisellä kerroksittaisella tyylillä maalaaminen on hidasta, sillä värien kuivuminen voi kestää viikkoja, eikä Virtanen halua nopeuttaa kuivumista keinotekoisesti. Tästä syystä hänellä on yleensä kerralla useampi taulu työn alla.Nopealla alla prima -tekniikalla pitäisi yhdellä kertaa saada aikaan täydellistä jälkeä. Tähän pystyy Virtasen mukaan vain mestari.– Mutta minä en ole mikään mestari ja siksi maalaan hitaasti kerroksittain, Virtanen kommentoi.Hidas maalaustyyli johtaa Virtasen kohdalla siihen, että pää täyttyy ideoista, joita ei ehdi samaan tahtiin toteuttaa.– Mutta kun olen kymmenen vuotta jotain ideaa miettinyt, niin kyllä minä sitten toteutankin sen, hän nauraa.Tuuloksen maisemat innoituksen lähteenäAiheet Virtasen tauluihin löytyvät yleensä kotikulmilta. Tauluissa esiintyvät pääsääntöisesti luonto ja kotipaikkakunnan pihapiirit. Jokunen henkilökin pääsee toisinaan taulujen aiheeksi.

– Aiheita kyllä löytyy. Oikeastaan minulla on liikaa ideoita. Suurin osa ajasta menee siihen, kun karsin niitä ideoita, hän sanoo.Rakkaimmasta aiheestaan, Tuuloksen maisemista, riittää maalattavaa vielä vuosikymmenten jälkeenkin, ja eri vuodenajat muuttavat myös tuttuja maisemia.– Hämäläinen maisema on minulle rakas. Kai siinä on enemmän romantiikkaa ja nostalgiaa, kuin muissa maisemissa, kun olen sitä lapsesta saakka katsellut, hän miettii.Öljyväritöiden lisäksi Virtanen on tehnyt hiilipiirustuksia, maalannut akvarelleja ja veistänyt veistoksia. Virtanen maalasi ennen noin 50 taulua vuodessa, nyt tahti on hidastunut 20–25 tauluun vuodessa.Palkitulle taiteilijalle maalaaminen on ollut aina luontaista. Tekniikka on hioutunut tekemällä.– Olen opiskellut kantapään kautta. Eli kantapäät ovat olleet kovilla, Virtanen nauraa.